Η λεύκη στα παιδιά

Η ακριβής αιτία της λεύκης είναι ακόμα άγνωστη. Στο μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών με λεύκη, υπάρχει τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειάς τους που πάσχει από τη νόσο. Τα παιδιά που έχουν οικογενειακό ιστορικό αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο διαβήτης, ο θυρεοειδής και η αλωπεκία, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν λεύκη.

Τα περισσότερα παιδιά με λεύκη αναπτύσσουν τη νόσο μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ή πέντε ετών. Ωστόσο, ακόμη και τα παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους μπορούν να εμφανίσουν λεύκη. Μια βασική διαφορά μεταξύ της λεύκης στα παιδιά και της λεύκης στους ενήλικες είναι ότι η πρώτη επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα κορίτσια. Επίσης, η τμηματική λεύκη είναι πιο συνηθισμένη στα παιδιά.


Συχνά, τα παιδιά με λεύκη τυγχάνουν χαμηλής αυτοπεποίθησης, και χωρίς την κατάλληλη θεραπεία αυτό συχνά διαρκεί για όλη τους τη ζωή. Τα παιδιά με λεύκη αναπτύσσουν ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας όταν υπάρχει έλλειψη επαρκούς ψυχολογικής και συναισθηματικής φροντίδας και υποστήριξης.

Για τα παιδιά, η συναισθηματική φόρτιση που τους προκαλεί η λεύκη μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη ζωή τους με διάφορους τρόπους. Αντιμετωπίζοντας τη λεύκη ως ασθένεια που αλλάζει την εξωτερική εμφάνιση μπορεί να είναι δύσκολο για αυτά να την αποδεχτούν. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό από νωρίς να ακολουθήσουν την κατάλληλη θεραπεία για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη λεύκη.

Συμπτώματα και διάγνωση της λεύκης στα παιδιά

Η λεύκη αρχίζει με μικρές κηλίδες στο δέρμα του παιδιού, που έχουν χρώμα πολύ πιο ανοιχτό από το υπόλοιπο δέρμα του. Με την πάροδο του χρόνου, οι κηλίδες αυτές μπορεί να εξαπλωθούν και να μεγαλώσουν, ενώ παράλληλα θα αποκτήσουν λευκό χρώμα. Η εξάπλωση μπορεί να είναι γρήγορη ή αργή και μπορεί να συμβεί συμμετρικά και στις δύο πλευρές του σώματος ή μπορεί να περιορίζεται σε λίγες μόνο περιοχές. Η τμηματική λεύκη, η οποία είναι πιο συχνή στα παιδιά, επηρεάζει μόνο τη μία πλευρά του σώματος και μπορεί να σταματήσει να εξαπλώνεται για ένα ή δύο χρόνια.

Η λεύκη μπορεί να διαγνωστεί από τον δερματολόγο μετά από κλινική εξέταση. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται από τον γιατρό αφού λάβει υπόψη του το ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό του παιδιού και πολύ σπάνια με βιοψία.

Η αντιμετώπιση της λεύκης στα παιδιά

Όπως και στους ενήλικες, η αντιμετώπιση της λεύκης στα παιδιά εξαρτάται από τον τύπο και την έκταση της λεύκης στο δέρμα τους. Η φωτοθεραπεία είναι η καταλληλότερη επιλογή για ένα παιδί με λεύκη, καθώς η ασφάλεια είναι το κύριο μέλημα της δερματολογίας και της παιδιατρικής δερματολογίας.

Δύο έως τρεις συνεδρίες την εβδομάδα είναι αρκετές ώστε να επιτευχθεί πιο νωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ωστόσο, πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι καμία θεραπεία δεν λειτουργεί σε όλους το ίδιο. Επίσης, τα αποτελέσματα της θεραπείας μπορεί να διαφέρουν από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο. Συνήθως, ο συνδυασμός δύο ή περισσοτέρων μεθόδων θεραπείας δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Οι περιοχές του σώματος που ανταποκρίνονται καλύτερα και γρηγορότερα στη φωτοθεραπεία είναι κυρίως το πρόσωπο, τα χέρια, ο κορμός και ο λαιμός με δράση από το εξωτερικό τμήμα των λευκών κηλίδων προς το εσωτερικό τους.

Φωτοθεραπεία στο ιατρείο ή στο σπίτι

Η φωτοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί στο ιατρείο ή στο σπίτι. Ειδικά στο σπίτι, η φωτοθεραπεία αποτελεί εξίσου ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο όπως και στο ιατρείο. Μάλιστα, θεωρείται προσιτή εναλλακτική λύση έναντι των επισκέψεων που απαιτούνται στο ιατρείο και ιδιαίτερα φιλική για ένα παιδί αφού η θεραπεία γίνεται στο οικογενειακό του περιβάλλον.

Η θεραπεία στο σπίτι γίνεται με την ειδική συσκευή φωτοθεραπείας που προτείνει ο εξειδικευμένος δερματολόγος και σύμφωνα πάντα με το θεραπευτικό πρωτόκολλο (χρόνος εφαρμογής και συνεδρίες) που θα δώσει ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Συμβουλές για τους γονείς

  • Επειδή η λεύκη είναι απρόβλεπτη, να συμβουλευτείτε για το παιδί σας μόνο εξειδικευμένο δερματολόγο για την αντιμετώπιση της λεύκης.
  • Να προτρέψετε το παιδί σας να κάνει παρέα και με άλλα παιδιά με λεύκη. Αυτό θα το βοηθήσει να γίνει πιο δυνατό, καθώς η επαφή μαζί τους θα το κάνει να καταλάβει ότι υπάρχουν κι άλλα υγιή παιδιά που έχουν λεύκη.
  • Να μην το αφήνετε εκτεθειμένο στον ήλιο χωρίς την κατάλληλη φροντίδα. Να ακολουθείτε τις συμβουλές του εξειδικευμένου γιατρού για τα μέτρα της αντηλιακής προστασίας που θα πρέπει να παίρνει.