Λεύκη – Αυτοάνοσο νόσημα

Η νόσος

Η λεύκη είναι μια επίκτητη δυσλειτουργία αποχρωματισμού του δέρματος κατά την οποία καταστρέφονται τα μελανοκύτταρα (τα κύτταρα που παράγουν τη χρωστική ουσία στο δέρμα). Η λεύκη εμφανίζεται με ευκρινή άσπρα στίγματα στο δέρμα σε διάφορα μέρη του σώματος.

Στις περιοχές που εμφανίζεται η λεύκη και υπάρχει τριχοφυΐα, το χρώμα της τρίχας μπορεί να γίνεται λευκό. Η λεύκη σε παιδιά, όπως και σε ενήλικες, μπορεί να επηρεάζει τις δύο βλεννογόνους, τους ιστούς δηλαδή που βρίσκονται στο εσωτερικό του στόματος και της μύτης, καθώς και τον αμφιβληστροειδή (το εσωτερικό στρώμα του βολβού του ματιού).

 

Η λεύκη εκδηλώνεται σε ενήλικες και παιδιά

Η λεύκη δεν κάνει διακρίσεις. Σε παιδιά και ενήλικες επηρεάζει περίπου το 0,5% έως 1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Στο 50% των ατόμων με λεύκη, η απώλεια χρωστικής του δέρματος αρχίζει πριν από την ηλικία των 20 και στο περίπου 80% αρχίζει πριν από την ηλικία των 30 ετών. Η λεύκη προσβάλλει εξίσου άτομα από τα δύο φύλα και όλες τις φυλές, ωστόσο, είναι πιο αισθητή σε άτομα με σκούρο δέρμα.

Επίσης, μπορεί να εμφανίζεται στα μέλη της ίδιας οικογένειας. Τα παιδιά που οι γονείς τους έχουν λεύκη έχουν πιθανότητα να την αναπτύξουν κι εκείνα. Όμως, έχει παρατηρηθεί, ότι τα περισσότερα παιδιά, ακόμη και αν ο ένας γονέας έχει λεύκη, δεν θα την εμφανίσουν.


Η πορεία της λεύκης

Μόλις η λεύκη εμφανιστεί, η πορεία της είναι ασταθής και απρόβλεπτη. Το μόνο που μπορούμε να ισχυριστούμε με βεβαιότητα είναι ότι δεν μπορεί να εξαλειφθεί χωρίς τη σωστή αντιμετώπιση. Σε μερικούς ασθενείς, η λεύκη παραμένει σε σταθερή κατάσταση, χωρίς καμία εξέλιξη για πολλά χρόνια, ενώ αντίθετα σε αρκετούς εμφανίζει ταχεία εξέλιξη μέσα σε λίγους μήνες.

Αρκετές μελέτες, που περιλαμβάνουν χρόνια παρατηρήσεων σε μεγάλο αριθμό ασθενών, έχουν προσπαθήσει να προσδιορίσουν δείκτες που να επιτρέπουν την πρόβλεψη της πιθανής εξέλιξης της λεύκης σε κάθε ασθενή ξεχωριστά. Ο μόνος δείκτης που μπορεί να προσδιοριστεί με αυτόν τον τρόπο είναι πώς αν η λεύκη εμφανιστεί σε περιοχές όπου υπάρχει τραύμα στο δέρμα, όπως γδάρσιμο ή γρατζουνιά, τότε, το πιο πιθανό είναι να επεκταθεί πολύ γρήγορα.

ΑΘΗΝΑ

Τ 210 72 42 600
Δ Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα - Παρασκευή:
09.00 - 21.00
Σάββατο:
10.00 - 16.00

ΜΑΡΟΥΣΙ

Τ 210 61 00 900
Δ Λεωφ. Κηφισίας 71

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα - Παρασκευή:
09.00 - 21.00
Σάββατο:
10.00 - 16.00

ΓΛΥΦΑΔΑ

Τ 210 96 06 600
Δ Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα - Παρασκευή:
11.00 - 20.00