Λεύκη Αίτια

Τα αίτια της λεύκης


Η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή αλλά οι δερματολόγοι και οι ερευνητές έχουν αναπτύξει αρκετές διαφορετικές θεωρίες. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα άτομα με λεύκη έχουν κληρονομήσει γονίδια που τα καθιστούν επιρρεπή σε αποχρωματισμό του δέρματος. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι ένα μεμονωμένο γεγονός, όπως τα ηλιακά εγκαύματα ή η συναισθηματική φόρτιση μπορεί να προκαλέσει λεύκη.


Γενικά, υπάρχουν τρεις θεωρίες για τα αίτια της λεύκης:

  • Τα μελανοκύτταρα τραυματίζονται από νευρικά κύτταρα που λειτουργούν μη φυσιολογικά.
  • Ο αποχρωματισμός του δέρματος συμβαίνει επειδή η λεύκη είναι μια αυτοάνοση διαταραχή – δηλαδή, μια ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου επιτίθεται λανθασμένα κατά των ίδιων των οργάνων ή των ιστών του σώματος. Στη λεύκη, το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω των πρωτεϊνών, που ονομάζονται κυτοκίνες, καταστρέφει τα μελανοκύτταρα του δέρματος. Πρόκειται για την πλέον αποδεκτή θεωρία.
  • Σύμφωνα με την αυτοτοξική θεωρία, τα μελανοκύτταρα αυτοκαταστρέφονται.
Όμως, κανένας από αυτούς τους λόγους δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκαλεί τη λεύκη.

Η κληρονομικότητα για τη λεύκη

Η λεύκη μερικές φορές "ακολουθεί οικογένειες", υποδηλώνοντας έτσι την κληρονομικότητα ως πιθανή αιτία της εμφάνισής της. Ωστόσο, σε αυτές τις οικογένειες, η κληρονομικότητα έχει πολυπαραγοντική διάσταση, δηλαδή περιλαμβάνει την αλληλεπίδραση μεταξύ πολλαπλών γονιδίων και άγνωστων περιβαλλοντικών παραγόντων. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί η εμφάνιση της λεύκης σε άτομα μιας οικογένειας όταν υπάρχει ιστορικό σε άλλα μέλη της. Έρευνες έχουν δείξει ότι το 25% έως 50% των ατόμων με λεύκη έχουν κάποιο συγγενή με λεύκη, ενώ περίπου το 6% έχουν αδέλφια με λεύκη.

Άλλα αίτια για τη λεύκη

Τα άτομα με λεύκη συχνά αναφέρουν ότι η λεύκη εμφανίστηκε στο δέρμα τους μετά από κάποιο γεγονός, όπως τραυματισμό, ασθένεια, ηλιακό έγκαυμα, συναισθηματικό στρες ή εγκυμοσύνη. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι αυτοί οι παράγοντες προκαλούν λεύκη.


ΑΘΗΝΑ

Τ 210 72 42 600
Δ Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα - Παρασκευή:
09.00 - 21.00
Σάββατο:
10.00 - 16.00

ΜΑΡΟΥΣΙ

Τ 210 61 00 900
Δ Λεωφ. Κηφισίας 71

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα - Παρασκευή:
09.00 - 21.00
Σάββατο:
10.00 - 16.00

ΓΛΥΦΑΔΑ

Τ 210 96 06 600
Δ Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα - Παρασκευή:
11.00 - 20.00