Φωτοθεραπεία λεύκης στο ιατρείο

Φωτοθεραπεία στενού φάσματος:

Η Καλύτερη Θεραπεία για Μεγάλες ή Μικρές Περιοχές του Σώματος με Λεύκη

 • Η φωτοθεραπεία λεύκης στο ιατρείο επαναχρωματίζει τις λευκές κηλίδες του δέρματος.
 • Είναι γρήγορη ανά συνεδρία, ανώδυνη, ασφαλής και αποτελεσματική.
 • Ο ασθενής μπορεί να δεχτεί φωτοθεραπεία εντός καμπίνας ή με τη συσκευή Excimer Light.
 • H φωτοθεραπεία σε καμπίνα γίνεται για γενικευμένη λεύκη σε όλο το σώμα.
  Τα ιατρεία μας διαθέτουν τη μοναδική στην Ελλάδα καμπίνα φωτοθεραπείας για τη λεύκη
 • H φωτοθεραπεία με Excimer Light χρησιμοποιείται για μικρές περιοχές με εντοπισμένη λεύκη.
 • Η φωτοθεραπεία μπορεί να συνδυαστεί και με άλλη θεραπεία, όπως με τοπικά κορτικοστεροειδή, ειδικές κρέμες βιταμίνης D και αλλά αντι-φλεγμονώδη για να προσφέρει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
 • Η φωτοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί και στο σπίτι με την ειδική συσκευή, που διατίθεται από τα ιατρεία μας, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και για άτομα με περιορισμένο χρόνο για επαναλαμβανόμενες συνεδρίες στο ιατρείο.

Εστιασμένη φωτοθεραπεία στενού φάσματος – Excimer Light


Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αναπτύχθηκε η εστιασμένη φωτοθεραπεία που χρησιμοποιεί LASER ή Light (φως) για τη θεραπεία της εντοπισμένης λεύκης. Η εστιασμένη φωτοθεραπεία εκπέμπει φωτόνια θεραπεύοντας επιλεκτικά τις αποχρωματισμένες βλάβες του δέρματος χωρίς να επηρεάζει το υγιές δέρμα.

Ο μηχανισμός δράσης της εστιασμένης φωτοθεραπείας σκοπό έχει να διεγείρει τη μελανογένεση, να σταθεροποιήσει και να διατηρήσει τη λεύκη μέσω ανοσοκαταστολής και ανοσορύθμισης ώστε να προωθηθεί ο επαναχρωματισμός του δέρματος.
Το Excimer Light αποτελεί τη νέα επαναστατική φωτοθεραπεία λεύκης στο ιατρείο. Χρησιμοποιεί ελεγχόμενη και εστιασμένη δέσμη φωτός που μεταδίδεται μέσω μιας εξελιγμένης συσκευής οπτικών ινών. Το σύστημα Excimer Light επιτρέπει στον δερματολόγο μας να χρησιμοποιήσει τις απαραίτητες δόσεις μονοχρωματικού φωτός στενού φάσματος, που είναι αναγκαίες για τη θεραπεία μόνο της περιοχής του δέρματος με κηλίδες λεύκης.


Εφαρμογή του Excimer Light - Συνεδρίες


Από την πρώτη κιόλας συνεδρία, ο δερματολόγος μας θα δοκιμάσει το δέρμα σας για να καθορίσει το βέλτιστο επίπεδο της δοσολογίας φωτός. Ανάλογα με την προς θεραπεία περιοχή, η συνεδρία διαρκεί μόνο μερικά λεπτά.

Οι συνεδρίες με το Excimer Light πρέπει να γίνονται δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα, κατά προτίμηση σε μη συνεχόμενες ημέρες, με αρχικές δόσεις μεταξύ 100 και 200 ml/cm² με αύξηση δόσης κατά 50 ml/cm² όταν δεν υπάρχει ερύθημα. Ο ρυθμός επαναχρωματισμού σχετίζεται με το συνολικό αριθμό των συνεδριών και όχι κατ' ανάγκη με την συχνότητα των περιόδων θεραπείας.
Δεν υπάρχουν περιορισμοί από την εφαρμογή της φωτοθεραπείας λεύκης στο ιατρείο. Απλά, μετά τη θεραπεία με το Excimer Light πρέπει να αποφεύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.


Αποτελεσματικότητα – Ασφάλεια Εφαρμογής – Ιδανική για παιδιά


Η φωτοθεραπεία λεύκης στο ιατρείο με το Excimer Light θεωρείται ως η πλέον αποτελεσματική για το πρόσωπο, σκουρόχρωμα δέρματα, μικρότερες σε έκταση βλάβες, νεοεμφανιζόμενες περιοχές με λεύκη, άτομα μικρότερης ηλικίας, στην πλειονότητα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες.

Με την φωτοθεραπεία, που προσφέρει το Excimer Light, η ύφεση της λεύκης μπορεί να διαρκέσει μήνες, ακόμη και χρόνια.
Η φωτοθεραπεία με τη συσκευή Excimer Light είναι ανεκτή από όλους τους τύπους δέρματος. Είναι ασφαλές, δεν έχει παρενέργειες ούτε χρειάζεται κάποιο χρόνο αποθεραπείας. Οι περισσότεροι ασθενείς δεν αισθάνονται πόνο ή δυσφορία κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Μεμονωμένα, μπορεί κάποιος να εκφράσει αίσθηση ζεστής, σαν ένα ήπιο ηλιακό έγκαυμα, στην περιοχή της βλάβης. Η φωτοθεραπεία δεν χρειάζεται αναισθησία.


Επιστημονικές μελέτες για τα πλεονεκτήματα του Excimer Light


Η φωτοθεραπεία με Excimer Light είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη θεραπεία για τη λεύκη. Ο Dr. Spencer και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν την πρώτη μελέτη χρησιμοποιώντας Excimer Light (308 nm) το 2002. Στη μελέτη τους, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο βαθμός επαναχρωματισμού του δέρματος χρησιμοποιώντας Excimer Light για 2-4 εβδομάδες είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που επιτυγχάνεται με τη συμβατική φωτοθεραπεία.

Άλλες μελέτες έχουν αποδείξει ότι με τη χρήση του Excimer Light ο επαναχρωματισμός του δέρματος γίνεται γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη ιατρική μέθοδο για τη θεραπεία της εστιασμένης και τμηματικής λεύκης. Μάλιστα, αποτελεσματικότερος επαναχρωματισμός φαίνεται στο πρόσωπο και το λαιμό, ενώ λιγότερο παρατηρείται στα χέρια και τα πόδια. Όταν το Excimer Light συγκρίθηκε με την φωτοθεραπεία NB-UVB, το Excimer Light βρέθηκε να έχει καλύτερα κλινικά αποτελέσματα και ταχύτερο επαναχρωματισμό.
Ο βαθμός επαναχρωματισμού του δέρματος έχει αποδειχθεί ότι, σε κάποιες περιπτώσεις, είναι μεγαλύτερος όταν η φωτοθεραπεία λεύκης στο ιατρείο με Excimer Light χρησιμοποιείται συνδυαστικά με τοπική φαρμακευτική αγωγή. Σε μια μελέτη, εφαρμόζοντας Excimer Light μαζί με υδροκορτιζόνη παρατηρήθηκε 75% μεγαλύτερος επαναχρωματισμός στο 42,8% των ασθενών όταν το αποτέλεσμα με μεμονωμένη χρήση Excimer Light ήταν μόλις στο 16,6% των ασθενών.

Ολόσωμη φωτοθεραπεία στενού φάσματος - Καμπίνα Waldmann


Η σύγχρονη φωτοιατρική άρχισε περίπου πριν από 100 χρόνια, με τη δημοσίευση, το 1899, του Niels Finsen στην οποία περιέγραφε την αντιμετώπιση της ασθένειας του λύκου με την υπεριώδη ακτινοβολία.

Τα τελευταία 30 χρόνια παρατηρείται μια αύξηση στα δημοσιεύματα που αφορούν την έρευνα της φωτοβιολογίας και φωτοιατρικής, γεγονός που αντανακλά την επέκταση της δυνατότητας της φωτεινής ενέργειας για την πρόληψη και την θεραπεία.
Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση για την πλήρη αξιοποίηση της εφαρμογής της φωτοθεραπείας είναι οι επαρκείς γνώσεις και η εμπειρία χειρισμού της εφαρμοζόμενης μεθόδου. Πάντα ο στόχος εφαρμογής της φωτοθεραπείας είναι η μεγιστοποίηση του οφέλους με παράλληλη ελαχιστοποίηση των πιθανών παρενεργειών. Η σωστή δοσολογία είναι το πιο σημαντικό βήμα. Αυτό σημαίνει ότι η φωτοθεραπεία λεύκης στο ιατρείο πρέπει πάντα να πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη ή/και την καθοδήγηση του εξειδικευμένου δερματολόγου.


Δοκιμασμένη και αξιόπιστη φωτοθεραπεία καμπίνας


Η φωτοθεραπεία λεύκης στο ιατρείο εντός καμπίνας είναι μια νέα προηγμένη μέθοδος, που λειτουργεί ως εξής: ιατρικό φως συγκεκριμένου μήκος κύματος εκπέμπεται σε όλη την επιφάνεια του δέρματος παράγοντας φωτοαντίδραση ή ρυθμίζοντας την λειτουργία του ανοσοποιητικού, ώστε να αποκαθίσταται αποτελεσματικά και με ασφάλεια η δυσεπίλυτη αυτή ασθένεια του δέρματος.

Η φωτοθεραπεία πραγματοποιείται στην καμπίνα Waldmann μόνο όταν η λεύκη έχει επεκταθεί σε μεγάλη περιοχή του σώματος. Το μονοχρωματικό φως στενού φάσματος, που εκπέμπεται από την καμπίνα, αποτελεί το πλέον ασφαλές μέσο για αποτελεσματική και ομοιόμορφη εφαρμογή της θεραπείας σε ολόκληρο το σώμα.

Ο ασθενής πραγματοποιεί 2-3 συνεδρίες την εβδομάδα σύμφωνα με το πρόγραμμα της φωτοθεραπείας που ορίζει ο δερματολόγος μας. Εισέρχεται φορώντας μόνο τα εσώρουχα στο κέντρο της καμπίνας, που περιέχει φωτεινές σωλήνες φθορισμού, αφού έχει καλύψει πρώτα τα μάτια του με προστατευτικά γυαλιά. Ο χρόνος έκθεσης στην φωτεινή ενέργεια προκαθορίζεται πριν από την είσοδό του στην καμπίνα, όπου και παραμένει από λίγα δευτερόλεπτα έως αρκετά λεπτά, ανάλογα με τον βαθμό σοβαρότητας της λεύκης του.

Το δέρμα μπορεί να παραμείνει ωχρό ή να πάρει ελαφρά ροζ χροιά μετά από κάθε θεραπεία. Ο ασθενής οφείλει να ενημερώνει αμέσως τον γιατρό εάν παρουσιάσει οποιαδήποτε ενόχληση.

Μηχανισμοί δράσης της φωτοθεραπείας με καμπίνα Waldmann

 • Αντι-πολλαπλασιαστικές επιδράσεις
 • Aνοσορρυθμιστικές λειτουργίες
 • UV επαγόμενη απόπτωση

Πλεονεκτήματα από την φωτοθεραπεία στην καμπίνα:

1
Άνετη και εύκολη εφαρμογή, σύντομης χρονικής διάρκειας ανά συνεδρία.

2
Δεν έχει παρενέργειες καθώς μπορεί και εφαρμόζεται χωρίς τη χορήγηση φαρμάκων, γεγονός που επηρεάζει θετικά και την ψυχική υγεία του ασθενή.

3
Δεν επηρεάζει το υγιές δέρμα καθώς είναι πλήρως ελεγχόμενη για αποφυγή ερεθισμών και ερυθρότητας των υγιών ιστών.

4
Η έκθεση του δέρματος στην φωτεινή ενέργεια στενού φάσματος προσαρμόζεται ανάλογα με την εξέλιξη των κηλίδων της λεύκης.

Η φωτοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί και στο σπίτι με την ειδική συσκευή, που διατίθεται από τα ιατρεία μας.

ΑΘΗΝΑ

Τ 210 72 42 600
Δ Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα - Παρασκευή:
09.00 - 21.00
Σάββατο:
10.00 - 16.00

ΜΑΡΟΥΣΙ

Τ 210 61 00 900
Δ Λεωφ. Κηφισίας 71

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα - Παρασκευή:
09.00 - 21.00
Σάββατο:
10.00 - 16.00

ΓΛΥΦΑΔΑ

Τ 210 96 06 600
Δ Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα - Παρασκευή:
11.00 - 20.00