Φωτοθεραπεία

Φωτοθεραπεία με μονοχρωματικό φως στενού φάσματος


Τα δερματολογικά ιατρεία μας χρησιμοποιούν την πιο σύγχρονη μορφή φωτοθεραπείας για την αντιμετώπιση της λεύκης, γνωστή ως φωτοθεραπεία μονοχρωματικού φωτός στενού φάσματος.

Πρόκειται για εκπομπή φωτός ιατρικής τεχνολογίας σε τέτοιο μήκος κύματος (308-311 nm), το οποίο επιτυγχάνει την αναστολή της επίθεσης του ανοσοποιητικού συστήματος κατά των μελανοκυττάρων και παράλληλα επαναφέρει το χρώμα στις κηλίδες της λεύκης, λειτουργώντας με 2 μηχανισμούς:

 • Με ανοσοκαταστολή αποτρέποντας την καταστροφή των μελανοκυττάρων
 • Με διέγερση των κυτοκινών που εκκρίνονται από τα κερατινοκύτταρα (αυξητικοί παράγοντες)
Η εκπομπή του φωτός γίνεται πλήρως αυτοματοποιημένα με ακρίβεια δοσολογίας κάθε φορά. Η θεραπεία επαναλαμβάνεται συνήθως 2-3 φορές την εβδομάδα για μια περίοδο 3-4 μηνών. Εάν παρατηρηθεί επαναχρωματισμός, η θεραπεία συνεχίζεται μέχρις ότου ο επαναχρωματισμός αποκατασταθεί πλήρως. Ο χρόνος κάθε συνεδρίας είναι πολύ σύντομος. Στόχος της φωτοθεραπείας είναι να αποκτήσει το δέρμα ελαφρά ροζ χρώμα την επόμενη κιόλας ημέρα μετά την εφαρμογή της.


Τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας της φωτοθεραπείας παρατηρούνται σε περιπτώσεις λεύκης, όπως:
 • Λεύκη σε αρχικό στάδιο.
 • Λεύκη στο πρόσωπο και ειδικά γύρω από τα μάτια.
 • Αν υπάρχει χρωστική ουσία στους θύλακες των τριχών στις περιοχές που υπάρχουν λευκές κηλίδες.

Η φωτοθεραπεία απαιτεί περισσότερες συνεδρίες και συνδυαστική αγωγή σε δύσκολες περιπτώσεις , όπως:
 • Μακροχρόνια λεύκη
 • Λεύκη σε χέρια και πόδια
 • Πολύ μεγάλες περιοχές στο σώμα με λεύκη (να καλύπτουν περισσότερο από το 25% της συνολικής επιφάνειας του δέρματος)
Για να φανούν τα αποτελέσματα της φωτοθεραπείας στα σημάδια της λεύκης απαιτείται χρόνος. Για τον λόγο αυτό, δεν πρέπει να εγκαταλείψετε την θεραπεία ούτε να την παραμελήσετε γιατί μόνο τότε το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει για την υπομονή και την συνέπεια που θα δείξετε στη θεραπευτική αγωγή, που θα σας προτείνει ο δερματολόγος μας.

Η φωτοθεραπεία είναι η ιδανική επιλογή για όλους τους ασθενείς, ανεξαρτήτου ηλικίας.


Είναι πολύ σπάνιο να εμφανιστούν παρενέργειες από τη φωτοθεραπεία, ωστόσο οι ασθενείς μπορεί να νιώσουν ή να παρατηρήσουν τα ακόλουθα:
1
Ήπια αίσθηση καύσου στις περιοχές με λεύκη. Πρόκειται για μια αίσθηση ανάλογη με εκείνη της ήπιας ερυθρότητας από τον ήλιο, η οποία υποχωρεί μέσα σε μία το πολύ δύο ημέρες.

2
Ελαφρώς σκουρότερη απόχρωση του δέρματος γύρω από τις λευκές κηλίδες - σαν να έχετε μαυρίσει από τον ήλιο - η οποία σύντομα αποκαθίσταται.

Αν έχετε λεύκη, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τα εξής:

 • Αν είστε ευαίσθητοι στον ήλιο εξαιτίας κάποιας ασθένειας, όπως είναι ο λύκος, δεν μπορείτε να ακολουθήσετε αγωγή με φωτοθεραπεία.
 • Η φωτοθεραπεία δεν ενδείκνυται για πολύ ανοιχτόχρωμα δέρματα.
 • Πρέπει να αποφεύγετε έγκαυμα στο δέρμα σας (κοκκινίλα, φουσκάλες, ξεφλούδισμα, κνησμός), καθώς αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει επιδείνωση της λεύκης.

Για να φανούν τα αποτελέσματα της φωτοθεραπείας στα σημάδια της λεύκης απαιτείται χρόνος. Για τον λόγο αυτό, δεν πρέπει να εγκαταλείψετε την θεραπεία ούτε να την παραμελήσετε γιατί μόνο τότε το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει για την υπομονή και την συνέπεια που θα δείξετε στη θεραπευτική αγωγή, που θα σας προτείνει ο δερματολόγος μας.


Φωτοθεραπεία στο ιατρείο ΜΙΚΡΟ

ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Εστιασμένη φωτοθεραπεία στενού φάσματος Excimer Light και ολόσωμη καμπίνα Waldmann

ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΙΚΡΟ ΤΖΕΡΜΙΑΣ ΛΕΥΚΗ

ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Ασφαλής φωτοθεραπεία στην άνεση του σπιτιού σας με την ειδικά σχεδιασμένη συσκευή για λεύκη