Λεύκη/Πρώτα Συμπτώματα/Θεραπεία – Συχνές Ερωτήσεις


Διάγνωση και Θεραπεία της Λεύκης

1Πώς γίνεται η διάγνωση της λεύκης;

Για τη διάγνωση είναι σημαντικό το ιατρικό ιστορικό του ατόμου, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

 • εμφάνιση λεύκης σε κάποιο μέλος της οικογένειας,
 • ύπαρξη εξανθήματος, ηλιακού εγκαύματος ή άλλου τραύματος στο δέρμα στα σημεία της λεύκης 2 έως 3 μήνες πριν από την έναρξη του αποχρωματισμού του δέρματος
 • στρες ή κάποια παθολογική ασθένεια,
 • πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών (πριν την ηλικία των 35 ετών),
 • στρες ή κάποια παθολογική ασθένεια,
 • πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών (πριν την ηλικία των 35 ετών),
 • εμφάνιση άλλης αυτοάνοσης νόσου,
 • μεγάλη ευαισθησία στον ήλιο.
Ο δερματολόγος θα εξετάσει τον ασθενή για να αποκλείσει άλλα ιατρικά προβλήματα και μπορεί να λάβει ένα μικρό δείγμα του προσβεβλημένου δέρματος (βιοψία). Μπορεί επίσης να ζητήσει να γίνουν κάποιες εξετάσεις για τη λειτουργία του θυρεοειδούς, ενώ σε ορισμένους ασθενείς να συστήσει οφθαλμολογική εξέταση για ραγοειδίτιδα (φλεγμονή του μέρος του ματιού). Επιπλέον, είναι πιθανή εξέταση αίματος για την ανίχνευση αντιπυρηνικών αντισωμάτων (ένα είδος αυτοαντισωμάτων) ώστε να καθοριστεί εάν ο ασθενής έχει κάποια άλλη αυτοάνοση ασθένεια.

2Μου είπαν ότι η λεύκη δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Είναι αλήθεια;

Η λεύκη είναι δύσκολο να θεραπευθεί - αυτό είναι αλήθεια. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, έχουν αναπτυχθεί νέες θεραπείες που την αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά αλλά μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο.

3Μου είπαν ότι η λεύκη είναι αισθητικό πρόβλημα. Είναι σωστό;

Όχι. Ενώ είναι αλήθεια ότι η λεύκη δεν είναι επικίνδυνη και δεν έχει άλλα συμπτώματα, εκτός από τα άσπρα σημάδια στο δέρμα, οι συναισθηματικές και οι κοινωνικές επιπτώσεις της λεύκης στους ανθρώπους είναι σωστά τεκμηριωμένες.

4Ποιες θεραπευτικές επιλογές είναι διαθέσιμες;

Σήμερα, υπάρχει περισσότερη έρευνα και περισσότερες διαθέσιμες θεραπείες από ποτέ. Εκτός από τις παραδοσιακές θεραπείες, όπως το σύστημα PUVA και οι κρέμες στεροειδών, νέες τεχνολογίες έχουν αναπτυχθεί, συμπεριλαμβανομένης της φωτοθεραπείας στενού φάσματος με Excimer Light και καμπίνα για εστιασμένη και γενικευμένη λεύκη αντίστοιχα, μεταμόσχευση δέρματος και μεταμόσχευση χρωστικής, τοπική εφαρμογή με ψωραλένια και ενδεχομένως, χρήση ανοσορυθμιστών.
Δεν υπάρχει μία θεραπεία που να λειτουργεί εξίσου για όλους. Οι θεραπείες είναι εξατομικευμένες. Για το λόγο αυτό, ο δερματολόγος μας θα σας προτείνει την καταλληλότερη θεραπεία για τη δική σας περίπτωση προσαρμόζοντάς τη σταδιακά με την εξέλιξη της λεύκης στο δέρμα σας.

5Πόσο καιρό παίρνει για να θεραπευτεί η λεύκη; Πότε μπορώ να δω τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα από τις διαθέσιμες θεραπείες ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Μερικοί άνθρωποι βλέπουν τα αποτελέσματα της θεραπείας μέσα σε 3 έως 6 μήνες. Κάποιοι άλλοι σε 8 μήνες. Με ανοσορυθμιστές, ορισμένοι αναφέρουν κάποιο επαναχρωματισμό του δέρματος σε 4 έως 8 εβδομάδες. Ο γενικός κανόνας είναι ότι θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 3 έως 6 μήνες για να αρχίσετε να βλέπετε τα αποτελέσματα από κάθε θεραπεία. Αν δοκιμάσετε μια θεραπεία για 3 μήνες, και στη συνέχεια την σταματήσετε επειδή δεν είδατε κανένα αποτέλεσμα, να ξέρετε ότι δεν περιμένατε όσο έπρεπε.

6Τι είναι η τοπική θεραπεία με ψωραλένιο;

Η τοπική φωτοχημειοθεραπεία με ψωραλένιο χρησιμοποιείται συχνά για ασθενείς με μικρό αριθμό αποχρωματισμένων κηλίδων στο δέρμα (λιγότερο από 20% του σώματος). Επίσης, χρησιμοποιείται για παιδιά ηλικίας 2 ετών και άνω, που έχουν εντοπισμένες κηλίδες λεύκης. Οι θεραπείες γίνονται στο ιατρείο κάτω από τεχνητό φως UVA μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Ο γιατρός εφαρμόζει μια λεπτή στρώση ψωραλένιου στα σημάδια της λεύκης περίπου 30 λεπτά πριν από την φωτοθεραπεία. Ο ασθενής στη συνέχεια εκτίθεται σε UVA φως που μετατρέπει το λευκό της πληγείσας περιοχής σε ροζ. Ο γιατρός συνήθως αυξάνει τη δόση του φωτός σταδιακά κατά τη διάρκεια πολλών εβδομάδων. Στο τέλος, οι ροζ περιοχές εξασθενίζουν και εμφανίζεται ένα πιο φυσιολογικό χρώμα του δέρματος. Δύο βασικές πιθανές παρενέργειες της τοπικής θεραπείας με ψωραλένιο είναι σοβαρά ηλιακά εγκαύματα και φουσκάλες και περιστασιακά υπερμελάγχρωση στην υπό θεραπεία περιοχή ή στο υγιές δέρμα που περιβάλλει τα σημάδια της λεύκης. Η υπερμελάγχρωση είναι συνήθως ένα προσωρινό πρόβλημα και τελικά εξαφανίζεται όταν τελειώσει η θεραπεία.

7Τι είναι η φωτοθεραπεία στενού φάσματος;

Η φωτοθεραπεία με μονοχρωματικό φως στενού φάσματος είναι μια σχετικά νέα τεχνολογία για την αντιμετώπιση της λεύκης. Συσκευές φωτός και καμπίνες δίνουν λύση στα προβλήματα της υπερβολικής έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία μεγιστοποιώντας την εκπομπή φωτός στενού φάσματος (311-312 nm) με ελαχιστοποίηση της έκθεσης του ασθενή σε περιττή ακτινοβολία.
Η φωτοθεραπεία στενού φάσματος δεν έχει τις παρενέργειες των θεραπειών με ψωραλένιο, καθώς η συγκεκριμένη θεραπεία δεν θεωρεί απαραίτητη τη χρήση φαρμάκων. Τα οφέλη αυτά έχουν κάνει τη φωτοθεραπεία στενού φάσματος όλο και πιο δημοφιλή στους δερματολόγους και τους ασθενείς με λεύκη. Επιπλέον, η θεραπεία είναι διαθέσιμη και για το σπίτι με ειδικές συσκευές, οι οποίες πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντα υπό την παρακολούθηση του γιατρού.

8Τι είναι το Excimer Light;

To Εxcimer Light είναι μια συσκευή που εκπέμπει μια εξαιρετικά συμπυκνωμένη ακτίνα υπεριώδους φωτός μόνο στις κηλίδες της λεύκης χωρίς να επηρεάζεται η χρώση του δέρματος γύρω από αυτές. Αναπτύχθηκε από τον Δρ. Τζέιμς Σπένσερ, στο Mt. Sinai Hospital στη Νέα Υόρκη κι έχει τα πλεονεκτήματα ότι δεν απαιτεί φαρμακευτική αγωγή και δεν έχει σχεδόν καμία παρενέργεια. Έχει εγκριθεί από την αυστηρή επιτροπή Φαρμάκων και Ιατρικών Συσκευών του Αμερικανικού Οργανισμού FDA.

9Τι είναι ο αποχρωματισμός του δέρματος;

Ο αποχρωματισμός περιλαμβάνει την αφαίρεση χρώματος από το υπόλοιπο του δέρματος για να ταιριάζει με τις ήδη λευκές περιοχές. Για τους ανθρώπους που έχουν λεύκη σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% του σώματός τους, ο αποχρωματισμός μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή θεραπείας. Οι ασθενείς εφαρμόζουν μονοβενζυλαιθέρα της υδροκινόνης δύο φορές την ημέρα στις υγιείς περιοχές μέχρι να χάσουν το χρώμα τους. Πρέπει να αποφεύγεται η άμεση επαφή του δέρματός τους με το δέρμα άλλων ανθρώπων τουλάχιστον 2 ώρες μετά την εφαρμογή του φαρμάκου. Η κύρια παρενέργεια της θεραπείας αποχρωματισμού είναι η φλεγμονή (ερυθρότητα και οίδημα) του δέρματος. Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν φαγούρα ή ξηρό δέρμα. Ο αποχρωματισμός είναι μόνιμος και δεν μπορεί να αντιστραφεί. Επιπλέον, ένα άτομο που υποβάλλεται σε αποχρωματισμό θα είναι πάντα ιδιαίτερα ευαίσθητο στο φως του ήλιου.

10Υπάρχουν μέρη του σώματος που θεραπεύονται δυσκολότερα από άλλα;

Για κάποιο λόγο, ορισμένα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των χεριών, των ποδιών και ορισμένων περιοχών όπου η τριχοφυΐα είναι λευκή, φαίνεται να είναι πιο δύσκολο να θεραπευθούν από κάποιες άλλες περιοχές. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί στη θεραπεία της λεύκης υποστηρίζουν ότι οποιοδήποτε σημάδι της λεύκης μπορεί να επαναμελαχρωθεί, ακόμη και τα μαλλιά, με σωστή εφαρμογή και επιμονή.

11Αντί για φωτοθεραπεία, μπορεί να αποκατασταθεί η λεύκη με σολάριουμ;

Πολλοί ειδικοί προτείνουν ότι το τεχνητό μαύρισμα (καμπίνες μαυρίσματος και σολάριουμ) δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθώς οι συσκευές αυτές εκπέμπουν συνήθως πολύ ισχυρή, ευρέος φάσματος υπεριώδη ακτινοβολία και μπορεί να μην είναι ασφαλής ή αποτελεσματική θεραπεία για τη λεύκη, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά εγκαύματα ή άλλες παρενέργειες.

12Μπορεί να αντιμετωπιστεί η λεύκη στα γεννητικά όργανα;

Είναι προφανές ότι είναι ένα ευαίσθητο θέμα, αλλά πολλά άτομα με λεύκη κάνουν τη συγκεκριμένη ερώτηση. Η πραγματικότητα είναι, ότι ένας σημαντικός αριθμός ατόμων με λεύκη (υπολογίζεται σε 25-40%) βιώνει κάποιο βαθμό λεύκης στα γεννητικά όργανα. Για πολλούς ανθρώπους, αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην αυτοεκτίμηση, την κοινωνική και σεξουαλική τους ζωή.
Σε πολλές περιπτώσεις, η λεύκη στα γεννητικά όργανα μπορεί να θεραπευθεί. Τοπικά κορτικοστεροειδή χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία σε άνδρες και γυναίκες. Επίσης μπορεί να εφαρμοστεί φωτοθεραπεία με τοπική χρήση ψωραλένιου, φωτοθεραπεία με Excimer Light, και ανοσορυθμιστές.

13Είναι ασφαλές να εφαρμόζεται η θεραπεία στο πρόσωπο και γύρω από τα μάτια;

Όπως συμβαίνει με όλες τις αλοιφές και τις κρέμες, πρέπει να το συζητήσετε με τον δερματολόγο μας. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα μάτια από τη θεραπεία της λεύκης είναι η έκθεση στο υπεριώδες φως. Κατά τη διάρκεια της φωτοθεραπείας τα μάτια καλύπτονται με ειδικά γυαλιά. Πιθανώς, αν το κρίνει σωστό ο δερματολόγος μας, σε περίπτωση που ένας ασθενής έχει λεύκη γύρω από τα μάτια, να του επιτρέψει να αφαιρέσει τα γυαλιά και να κρατήσει τα μάτια του απαλά κλειστά για κάποιο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

14Όταν μια περιοχή με λεύκη επανακτήσει το χρώμα της, αυτό παραμένει για πάντα;

Προς το παρόν, οι διαθέσιμες μέθοδοι για τη θεραπεία της λεύκης αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα της λεύκης (τα σημάδια) και όχι την υποκείμενη αιτία, η οποία ακόμα δεν έχει κατανοηθεί πλήρως. Μόλις μια περιοχή του δέρματος με λεύκη αποκτήσει ξανά το χρώμα της, κάποιοι αναφέρουν ότι το χρώμα διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ πολλοί δεν αναφέρουν κάποια υποτροπή. Ωστόσο, ένας σημαντικός αριθμός ατόμων με λεύκη αναφέρουν ότι με την πάροδο του χρόνου, που μπορεί να είναι από μερικούς μήνες μέχρι και μια δεκαετία ή και περισσότερο, το δέρμα αρχίζει να χάνει και πάλι τη χρωστική του ουσία. Ανεξάρτητα από την αιτία, θεραπεία της λεύκης σημαίνει θεραπεία ενός συμπτώματος. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να παρατηρούν οι ασθενείς για νέα σημάδια λεύκης στο δέρμα τους, ώστε να επισπεύσουν τη θεραπεία. Επίσης, είναι σημαντική η συντήρηση των ήδη επαναχρωματισμένων περιοχών, η οποία μπορεί να γίνεται με φωτοθεραπεία κατά διαστήματα.

15Γιατί να κάνω θεραπεία για τη λεύκη, αν δεν είναι εγγυημένη η μονιμότητα του επαναχρωματισμού του δέρματος;

Αυτή είναι μια σκέψη που κάνουν σχεδόν όλα τα άτομα με λεύκη. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι. Αρχικά, για πολλούς ανθρώπους, το να κάνουν απλά κάποια προσπάθεια για επαναγχρωματισμό της επιδερμίδας τους, είναι από μόνο του ένα ισχυρό συναισθηματικό εργαλείο στην αντιμετώπιση της λεύκης τους. Δεύτερον, είναι σαφές ότι όσο μεγαλύτερη είναι η έκταση της λεύκης, τόσο πιο δύσκολη είναι η αντιμετώπισή της ενώ χρειάζεται πολύ χρόνο για την αποκατάσταση του χρώματος στα σημάδια της. Τέλος, είναι σαφές ότι, αν μέσα στο επόμενο διάστημα, καθώς η έρευνα προχωράει ραγδαία, αναπτυχθεί μια επαναστατική θεραπεία της λεύκης, όσο περισσότερη χρωστική ουσία έχει ένα άτομο στα σημεία της λεύκης τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία.


Λεύκη και συμπτώματα

1Τι είναι η λεύκη;

Η λεύκη ως ασθένεια είναι μια επίκτητη δυσλειτουργία του δέρματος που χαρακτηρίζεται κλινικά από λευκές κηλίδες, ή μικροσκοπικά από την απουσία κυττάρων που παράγουν τη χρωστική του δέρματος (μελανίνη) και ονομάζονται μελανοκύτταρα.

2Με τι μοιάζει η λεύκη;

Η λεύκη εμφανίζεται με ανομοιόμορφα λευκά μπαλώματα στο δέρμα, που μπορεί να κυμαίνονται από ελαφρύ ξεθώριασμα του δέρματος μέχρι πλήρη απουσία της χρωστικής ουσίας. Πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν λεύκη σε διμερές επίπεδο, δηλαδή αν εμφανίζεται στον έναν αγκώνα, εμφανίζεται συχνά και στον άλλον. Οι ερευνητές δεν καταλαβαίνουν απόλυτα γιατί συμβαίνει αυτό. Κάποιοι άλλοι άνθρωποι εμφανίζουν τμηματική λεύκη, δηλαδή σε μία μόνο περιοχή ή σε μία μόνο πλευρά του σώματος.

3Πώς είναι οι λευκές κηλίδες της λεύκης;

Οι τυπικές κηλίδες της λεύκης έχουν το λευκό χρώμα της κιμωλίας, έχουν κυρτά περιθώρια, είναι 5 χιλιοστά έως 5 εκατοστά ή μεγαλύτερες σε διάμετρο και έχουν στρογγυλό, οβάλ ή επίμηκες σχήμα. Οι γραμμικές κηλίδες αντιπροσωπεύουν το ισομορφικό ή αλλιώς φαινόμενο "Koebner", που εμφανίζεται μετά από επαναλαμβανόμενο τραύμα ή πίεση στους αγκώνες, τα γόνατα και τις οστικές προεξοχές. Η λεύκη εξελίσσεται με σταδιακή διεύρυνση των επιμέρους κηλίδων και την ανάπτυξη νέων λευκών κηλίδων σε διάφορα μέρη του σώματος.

4Οι λευκές κηλίδες μεγαλώνουν;

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η λεύκη μπορεί να εξαπλωθεί. Σε μερικούς ανθρώπους, οι λευκές κηλίδες του δέρματος δεν μεγαλώνουν. Όμως συχνά η λεύκη εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές του σώματος. Επίσης, σε κάποιους άλλους, η λεύκη εξαπλώνεται σιγά-σιγά και απαιτεί πολλά χρόνια. Σε αντίθεση με ορισμένους, που εξαπλώνεται γρήγορα. Κάποιοι έχουν αναφέρει ότι έχουν παρατηρήσει στο σώμα τους επιδείνωση της λεύκης μετά από σωματική ή συναισθηματική πίεση.

5Έχω λεύκη στις μασχάλες, τα πόδια και τα γεννητικά όργανα. Είναι κάτι συνηθισμένο;

Για κάποιους λόγους που δεν καταλαβαίνουμε πραγματικά ακόμα, υπάρχουν ορισμένα μέρη του σώματος, τα οποία επηρεάζονται στα περισσότερα άτομα με λεύκη. Το πρόσωπο, οι μασχάλες, τα χέρια, οι καρποί, τα δάχτυλα, τα πόδια, οι αγκώνες, τα γόνατα και τα γεννητικά όργανα είναι μεταξύ αυτών των περιοχών. Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το γιατί τέτοιες ευαίσθητες περιοχές του σώματος επηρεάζονται συνήθως - η παρουσία πολλών νευρικών απολήξεων, η οστεώδης φύση των περιοχών, οι ιδρωτοποιοί αδένες, κ.λπ.

6Πώς αναπτύσσεται η λεύκη;

Η πορεία και η σοβαρότητα της απώλειας της μελανίνης από το δέρμα διαφέρουν σε κάθε άτομο. Σε πολλές περιπτώσεις, η λεύκη και τα πρώτα συμπτώματα αρχίζουν σε μια μικρή περιοχή. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα σημεία, ενώ οι υπάρχουσες κηλίδες μπορεί να μεγαλώσουν. Μερικοί άνθρωποι παρατηρούν ότι η λεύκη τους μπορεί να παραμείνει η ίδια σε έκταση για χρόνια ή ακόμα και δεκαετίες και στη συνέχεια ξαφνικά να αποχρωματιστούν και νέες περιοχές. Περιστασιακά, οι κηλίδες της λεύκης μπορεί να επαναχρωματιστούν αυτόματα, χωρίς καμία θεραπεία. Πολλοί άνθρωποι με λεύκη προσέχουν ανάλογες αλλαγές σε κάποιο σημείο στη ζωή τους.

7Ο αποχρωματισμός συνοδεύεται πάντα από κνησμό;

Μερικοί, αν και όχι όλοι οι ασθενείς, νιώθουν κνησμό στο δέρμα πριν ή κατά τη διάρκεια που συμβαίνει ο αποχρωματισμός.

8Πόσο μπορεί να επεκταθεί η λεύκη;

Η λεύκη είναι μία χρόνια κατάσταση. Η πορεία της είναι εξαιρετικά μεταβλητή και απρόβλεπτη, αλλά είναι χαρακτηριστικό ότι η ταχεία έναρξη της λεύκης ακολουθείται από μια περίοδο σταθερότητας ή βραδείας εξέλιξης. Έως 30% των ασθενών με λεύκη αναφέρουν κάποιο αυτόματο βαθμό επαναγχρωματισμού, ιδιαίτερα σε περιοχές που εκθέτονται συχνά στον ήλιο, αλλά το ποσοστό αυτό δεν είναι σχεδόν ποτέ ικανοποιητικό για τον ασθενή. Η θεραπεία των σχετιζόμενων με τη λεύκη νόσων (για παράδειγμα, η ασθένεια του θυρεοειδούς) δεν προάγουν τον επαναγχρωματισμό στις περιοχές με λεύκη.

9Τι είναι η τμηματική λεύκη;

Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν λεύκη μόνο σε μία ή σε λίγες περιοχές του σώματός τους. Αυτό ονομάζεται τμηματική λεύκη. Τα άτομα με λεύκη μπορεί να έχουν ένα συνδυασμό τμηματικής και γενικευμένης λεύκης.

10Τι είναι η γενικευμένη λεύκη;

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι λεύκη τους εξελίσσεται με έναν γενικευμένο τρόπο, τις περισσότερες φορές με διμερή τρόπο, γεγονός που σημαίνει ότι αν μια κηλίδα εμφανιστεί σε έναν αγκώνα, συχνά εμφανίζεται και στον άλλον αγκώνα σχεδόν ταυτόχρονα.

11Είναι η λεύκη μεταδοτική;

Η λεύκη δεν είναι μεταδοτική. Είναι μια γενετική ασθένεια, που προκαλείται από την κληρονομικότητα των πολλαπλών αιτιωδών γονιδίων ταυτόχρονα, ενδεχομένως, σε διάφορους συνδυασμούς σε διαφορετικούς ανθρώπους, μαζί με την έκθεση σε επικίνδυνους περιβαλλοντικούς παράγοντες που παραμένουν ως επί το πλείστον άγνωστοι.

12Ποιος αποκτά λεύκη στο δέρμα;

Η λεύκη επηρεάζει τουλάχιστον το 1% έως 2% του πληθυσμού, ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή ή την ηλικία. Στις μισές από όλες τις περιπτώσεις λεύκης, η έναρξη εμφανίζεται μεταξύ των ηλικιών 10 και 30. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις λεύκης κατά τη γέννηση. Η έναρξη της νόσου στην τρίτη ηλικία σπάνια συμβαίνει. Πάνω από το 30% των ατόμων με λεύκη έχουν οικογενειακό ιστορικό. Η πιθανότητα εμφάνισης λεύκης σε παιδιά ατόμων με λεύκη μπορεί να συμβεί σε ποσοστό μικρότερο από 10%. Επιπλέον, άτομα με οικογενειακό ιστορικό νόσου του θυρεοειδούς και σακχαρώδους διαβήτη φαίνεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση λεύκης. Τόσο οι γενετικοί όσο και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες συμβάλλουν στη ανάπτυξη της λεύκης. Πολλοί ασθενείς αποδίδουν την εμφάνιση της λεύκης σε κάποιο τραύμα, ασθένεια ή συναισθηματικό στρες. Ακόμα και τα ηλιακά εγκαύματα μπορούν να αποτελέσουν αιτία επίσπευσης της λεύκης.

13Πού εμφανίζεται στο σώμα η λεύκη;

Η λεύκη μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε τρεις μορφές με βάση το πρότυπο του αποχρωματισμού του δέρματος. Η πιο κοινή μορφή είναι η γενικευμένη λεύκη, στην οποία υπάρχει ευρεία διασπορά των λευκών κηλίδων, συχνά σε μια εξαιρετικά συμμετρική συστοιχία.
Η εστιασμένη λεύκη χαρακτηρίζεται από μία ή περισσότερες κηλίδες σε μία μόνο περιοχή του σώματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να είναι ένα πρώιμο εξελικτικό στάδιο μιας από τις άλλες μορφές της νόσου. Συνήθως οι κηλίδες εμφανίζονται στα δάχτυλα, τους αγκώνες, τα γόνατα, την πλάτη και την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Η τμηματική λεύκη, η οποία είναι ασυνήθιστη, χαρακτηρίζεται από κηλίδες σε ένα χέρι ή μία πλευρά του σώματος. Αυτή η μορφή δεν συνδέεται συνήθως με κηλίδες λεύκης σε άλλα μέρη του σώματος και δεν δημιουργούνται νέες κηλίδες.

14Όλα τα λευκά σημάδια στο δέρμα είναι λεύκη;

Η διάγνωση της λεύκης γίνεται συνήθως με κλινική εξέταση του ασθενούς. Σε ορισμένες δύσκολες περιπτώσεις, απαιτείται βιοψία δέρματος για να αποκλειστούν κάποιες άλλες ασθένειες, όπως ο ερυθηματώδης λύκος, η μεταφλεγμονώδης υπομελάνωση, η χημική λευκοδερμία, κ.α. Ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό της λεύκης είναι η απουσία μελανοκυττάρων από το δέρμα. Η λεύκη μερικές φορές μπορεί να σχετίζεται με τη νόσο του θυρεοειδούς (έως και 30%, ειδικά σε γυναίκες), τον σακχαρώδη διαβήτη (πιθανώς λιγότερο από 5%), την κακοήθη αναιμία (αυξημένος κίνδυνος), τη νόσος του Addison (αυξημένος κίνδυνος) και το πολλαπλό σύνδρομο ενδοκρινοπάθειας. Σχετικές περιπτώσεις περιλαμβάνουν λευκά μαλλιά και πρόωρα γκρίζα μαλλιά, γυροειδή αλωπεκία, και σπίλους με φωτοστέφανο περιμετρικά. Δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για κακοήθεια. Εργαστηριακές μελέτες για την ανίχνευση ασθενειών που σχετίζονται με τη λεύκη περιλαμβάνουν:

 • Το προφίλ του θυρεοειδούς
 • Τιμές σακχάρου αίματος (για να αποκλειστεί ο διαβήτης)
 • Γενική εξέταση αίματος με δείκτες (για να αποκλειστεί η κακοήθης αναιμία)


Αίτια και αποτελέσματα της λεύκης

1Γιατί αναπτύσσεται η λεύκη;

Η λεύκη αναπτύσσεται από μια σειρά παραγόντων, αυτοάνοσων, νευροτροφικών (αλληλεπίδραση των μελανοκυττάρων και του νευρικού συστήματος), και τοξικών (ουσίες που σχηματίζονται ως μέρος της κανονικής παραγωγής μελανίνης, οι οποίες είναι τοξικές για τα μελανοκύτταρα). Ο μηχανισμός περιλαμβάνει προοδευτική καταστροφή των επιλεγμένων μελανοκυττάρων, πιθανώς από τα κυτταροτοξικά Τ-λεμφοκύτταρα.

2Είναι αλήθεια ότι η γενετική μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο στην λεύκη;

Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχει μια γενετική βάση στη λεύκη η οποία οδηγεί σε ευπάθεια. Περίπου στο 12% των οικογενειών όπου κάποιος έχει λεύκη, ένα άλλο μέλος της οικογένειας εμφανίζει λεύκη. Αλλά ακόμη κι όταν κανείς στην οικογένεια δεν έχει λεύκη, είναι δυνατό να μεταβιβάζεται γενετικά. Η πιο πιθανή αιτία για αυτό είναι ότι ένας συνδυασμός γονιδίων μπορεί να εμπλέκεται για την ανάπτυξη της λεύκης. Τα γονίδια κληρονομούνται κατά τρόπο τυχαίο από τους γονείς. Όσοι δεν κληρονομούν το πλήρες σύνολο των μη φυσιολογικών γονιδίων είναι απίθανο να αναπτύξουν λεύκη. Όσοι πάλι κληρονομούν το πλήρες γονιδιακό σύνολο μπορεί να χρειαστούν κάποιο άλλο επιπλέον στοιχείο για την ενεργοποίηση και εμφάνιση της λεύκης. Με αυτόν τον τρόπο τα γονίδια της λεύκης μπορεί να περάσουν μέσα από πολλές γενιές μιας οικογένειας μέχρι να ενεργοποιηθούν για την εμφάνιση της νόσου. Προς το παρόν, οι ερευνητές μελετούν τις γενετικές πτυχές της λεύκης, χρησιμοποιώντας ειδικούς υπολογιστές και τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος για να καθορίσουν πώς η γενετική θεραπεία και η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τη θεραπεία της λεύκης.

3Είναι αλήθεια ότι η έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες μπορεί να προκαλέσει λεύκη;

Ορισμένες χημικές ουσίες, κυρίως φωτογραφικά χημικά, όπως φαινόλες, μπορεί να προκαλέσουν λεύκη σε εκείνους που είναι ευαίσθητοι. Οι φαινόλες βρίσκονται σε πολλούς τύπους βαφής μαλλιών, δραστικά προϊόντα καθαρισμού λεκέδων οικιακής χρήσεως και παρόμοια προϊόντα. Υπάρχουν και άλλες βιομηχανικά χημικά συστατικά και ουσίες που μπορούν επίσης να προκαλέσουν την έναρξη της λεύκης.

4Υπάρχουν άλλα συμπτώματα; Η λεύκη οδηγεί σε άλλες καταστάσεις ή ασθένειες;

Εκτός από τα λευκά σημάδια στο δέρμα, δεν υπάρχουν άλλα σωματικά συμπτώματα της λεύκης. Ως δευτερεύον αποτέλεσμα, τα σημάδια της λεύκης τείνουν να πάθουν εύκολα ηλιακό έγκαυμα και γι αυτό πρέπει να βάζετε συχνά αντηλιακό. Αν και κάποιοι ισχυρίζονται ότι από τη λεύκη μπορεί να επηρεαστεί το χρώμα των ματιών και η όραση, οι ειδικοί αναφέρουν ότι οποιαδήποτε επίδραση στο χρώμα των ματιών ή στη χρωστική του αμφιβληστροειδούς είναι εξαιρετικά σπάνια, και οποιαδήποτε βλάβη της όρασης, ακόμη σπανιότερη.

5Υπάρχουν άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τη λεύκη;

Η λεύκη από μόνη της δεν φαίνεται να "οδηγεί" σε άλλες ασθένειες. Ωστόσο, υπάρχουν άλλες αυτοάνοσες ασθένειες που μπορεί να προκύψουν σε ασθενείς με λεύκη και μάλιστα να προκύπτουν από την ίδια γενετική διαταραχή που δημιουργεί τη λεύκη.
Οι διαταραχές του θυρεοειδούς (ειδικά υποθυρεοειδισμός) είναι αρκετά συχνές σε άτομα με λεύκη και πολλοί γιατροί θεωρούν ότι η αντιμετώπιση των διαταραχών του θυρεοειδούς είναι σημαντική για τη θεραπεία της λεύκης. Άλλα σχετιζόμενα με τη λεύκη αυτοάνοσα νοσήματα είναι πολύ πιο σπάνια, αλλά περιλαμβάνουν την γυροειδή αλωπεκία, την κακοήθη αναιμία, τον λύκο και περιστασιακά τον διαβήτη.

6Πώς η λειτουργία του θυρεοειδούς σχετίζεται με τη λεύκη;

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς είναι εξαιρετικά κοινές σε κάθε έθνος και φυλετική ομάδα στον πλανήτη. Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας ακριβώς κάτω από το μήλο του Αδάμ. Ο αδένας αυτός παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του μεταβολισμού του σώματος, δηλαδή, στις λειτουργίες του σώματος. Αυτό επιτυγχάνεται με την παραγωγή ορμονών του θυρεοειδούς (Τ4 και Τ3), χημικές ουσίες που ταξιδεύουν μέσω του αίματος σε κάθε μέρος του σώματος. Οι θυρεοειδικές ορμόνες καθορίζουν το πόσο γρήγορα πρέπει να λειτουργεί και να μεταβολίζεται το σώμα.
Επειδή η λεύκη μπορεί κάλλιστα να σχετίζεται με πολυάριθμες λειτουργίες μέσα στο σώμα, η σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς θα μπορούσε να είναι σημαντική στη θεραπεία της λεύκης.

7Τι είναι η γυροειδής αλωπεκία και ποια είναι η σχέση της με τη λεύκη;

Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια αρκετά συνηθισμένη κατάσταση που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής και σε άλλα μέρη του σώματος. Αρχίζει συνήθως με ένα ή περισσότερα μικρά, στρογγυλά, λεία μπαλώματα στο δέρμα. Στη γυροειδή αλωπεκία, τα προσβεβλημένα τριχοθυλάκια γίνονται πολύ μικρά και μπορεί να μην εμφανιστεί καμία τρίχα στην επιφάνεια του δέρματος για μήνες ή χρόνια. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι σε ορισμένα άτομα οι γενετικοί δείκτες μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης της γυροειδούς αλωπεκίας. Μερικοί πιστεύουν ότι η αλωπεκία μπορεί να είναι ένας από τους στενότερους συγγενείς της λεύκης, λόγω του αυτοάνοσου χαρακτήρα της. Ωστόσο, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των ατόμων με λεύκη αναπτύσσουν γυροειδή αλωπεκία. Η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα παρόμοια με της λεύκης (απώλεια μελανίνης στο δέρμα) ενώ μερικοί ασθενείς με λεύκη μπορεί αρχικά να έχουν διαγνωστεί με αλωπεκία. Όμως, μόνο η σωστή ιατρική εξέταση μπορεί να προσδιορίσει σε ποια κατάσταση είναι παρούσα.

8Είμαι έγκυος. Μπορώ να κάνω κάποια θεραπεία για τη λεύκη;

Εάν είστε έγκυος, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο μας σχετικά με τυχόν παρενέργειες από τις διαθέσιμες θεραπείες για την δική σας περίπτωση.

9Αν είμαι έγκυος και έχω λεύκη, θα αναπτύξει το παιδί μου λεύκη;

Οι περισσότεροι άνθρωποι με λεύκη δεν έχουν συγγενείς με λεύκη. Ωστόσο, αρκετά άτομα με λεύκη έχουν γονείς ή αδέλφια ή παιδιά που αναπτύσσουν λεύκη όταν κάποιος γενετικός παράγοντας ενεργοποιηθεί.

10Κινδυνεύω να αναπτύξω καρκίνο του δέρματος εξαιτίας της λεύκης μου;

Ενώ υπάρχει στο συγκεκριμένο θέμα κάποια διαφωνία στην ιατρική κοινότητα, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος σε ασθενείς με λεύκη. Σύμφωνα με τον Pearl Grimes, γνωστό εμπειρογνώμονα γιατρό για τη λεύκη, “τα πρόσφατα στοιχεία δεν δείχνουν αύξηση στον καρκίνο του δέρματος σε ασθενείς με λεύκη, τόσο εντός των κηλίδων όσο και στο υγιές δέρμα." Κάποιοι γιατροί θεωρούν ότι μπορεί να μην υπάρχει αυξημένος κίνδυνος στην περίπτωση των μελανωμάτων, αλλά μπορεί να υπάρχει ελαφρώς αυξημένος κίνδυνος για ορισμένους τύπους καρκινωμάτων. Η ιατρική κοινότητα εξακολουθεί να ερευνά το ζήτημα αυτό. Επιπλέον, η φωτοθεραπεία τύπου PUVA ή UVB σχετίζεται με την αύξηση του καρκίνου του δέρματος σε περιοχές της λεύκης; Ο Δρ. Grimes απαντά όχι. Μάλιστα πολλοί γιατροί και οι ερευνητές πιστεύουν ότι το φως στενού φάσματος είναι το πιο ασφαλές σε σχέση με άλλα μήκη κύματος φωτός.


Έρευνα

1Τι έρευνα γίνεται για τη λεύκη;

Η επιστημονική έρευνα που διεξάγεται για τη λεύκη αφορά τη γενετική βάση των αυτοάνοσων δυσλειτουργιών, τη δομή του δέρματος και την κατανόηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αναμένουμε ότι οι μελέτες αυτές θα μας δώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φύση και τα αίτια της λεύκης και τον τρόπο ώστε να την αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά.

2Θα βρεθεί ποτέ μια κοινή θεραπεία για τη λεύκη που θα είναι αποτελεσματική για όλους;

Επειδή οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί κι επειδή υπάρχουν διάφορες αιτίες εμφάνισης της λεύκης, η κάθε θεραπεία λειτουργεί διαφορετικά σε κάθε ασθενή. Είναι σημαντικό οι ασθενείς να είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν νέες θεραπείες αν αυτές που ακολουθούν μέχρι τώρα δεν είναι αποτελεσματικές. Όταν μία θεραπεία δεν ανταποκρίνεται σε κάποιον ασθενή, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι κατάλληλη για κάποιον άλλο. Καθώς η βιοτεχνολογία εξελίσσεται και η κατανόηση του ανθρώπινου γονιδιώματος βελτιώνεται και έχοντας στη διάθεσή τους οι ερευνητές όλο και πιο ισχυρούς υπολογιστές, φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι οι θεραπείες θα συνεχίσουν να βελτιώνονται σε ευκολία εφαρμογής και αποτελεσματικότητα.


Συναισθηματική, κοινωνική και ψυχολογική αντιμετώπιση

1Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τη συναισθηματική επίδραση της λεύκης;

Η αλλαγή στην εμφάνιση που προκαλείται από τη λεύκη μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική και ψυχολογική ευεξία του ατόμου και μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στην επαγγελματική και κοινωνική του κατάσταση. Τα άτομα με λεύκη μπορεί να βιώνουν συναισθηματικό στρες, ιδιαίτερα εάν η λεύκη αναπτύσσεται σε ορατά σημεία του σώματος, όπως είναι το πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια, ή στα γεννητικά όργανα.
Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντική η επίσκεψη στον εξειδικευμένο δερματολόγο, ο οποίος θα δώσει στον ασθενή πληροφορίες για τις θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν, ώστε να μπορέσει ο ίδιος να συμμετάσχει στη λήψη σημαντικών αποφάσεων σχετικά με την ιατρική του φροντίδα. Επίσης, είναι καλό να μιλήσει με εκείνους που τον στηρίζουν ψυχολογικά, όπως η οικογένεια και οι φίλοι του. Η επαφή του επίσης με άτομα που αντιμετωπίζουν παρόμοια ασθένεια θα τον βοηθήσει να διαχειριστεί καλύτερα το πρόβλημά του.

2Οι άνθρωποι κοιτάζουν τα σημάδια μου. Ντρέπομαι που έχω λεύκη. Τι μπορώ να κάνω;

Αρχικά να κατανοήσετε το γεγονός ότι για τους περισσότερους ανθρώπους η λεύκη είναι κάτι ασυνήθιστο και ίσως λίγο ανησυχητικό. Μην φοβάστε να πείτε στους ανθρώπους τι είναι η λεύκη, ιδιαίτερα στα παιδιά. Τα παιδιά είναι αρκετά έξυπνα και ο καθένας μπορεί να καταλάβει αν εξηγήσετε ότι η λεύκη είναι μια κατάσταση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα αντιμετωπίζει τα κύτταρα, που δίνουν χρώμα στο δέρμα, σαν ξένα σώματα και τους επιτίθεται (μια απλή εξήγηση). Εξηγήστε ότι η λεύκη δεν βλάπτει, είναι μια γενετική κατάσταση και ότι δεν είναι μεταδοτική.
Τέλος, προσπαθήστε να ακολουθείτε ένα φυσιολογικό τρόπο ζωής. Αν σας αρέσει η πεζοπορία ή τα σπορ ή το κολύμπι, τότε θα πρέπει να συνεχίσει να συμμετέχετε σε αυτές τις δραστηριότητες (χωρίς να ξεχνάτε τα αντηλιακά κατά περίπτωση). Μην αποφύγετε τις κοινωνικές εκδηλώσεις - είναι καλό για την ψυχική σας ευεξία. Και μην ξεχνάτε ότι ο κόσμος πια ενημερώνεται όλο και περισσότερο για τη λεύκη και φαίνεται ότι σχεδόν όλοι γνωρίζουν κάποιον με αυτή την πάθηση.

3Πώς μπορώ να εξηγήσω τη λεύκη στους άλλους;

Σας προτείνουμε να είστε ειλικρινείς και να εξηγήσετε ότι η λεύκη είναι μια γενετική κατάσταση, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος αντιμετωπίζει τα μελανοκύτταρα (τα κύτταρα που δίνουν χρώμα στο δέρμα), σαν να είναι ξένα σώματα και να τους επιτίθεται. Εξηγήστε ότι είναι μια μάλλον συνηθισμένη κατάσταση, ότι δεν βλάπτει τον οργανισμό και ότι δεν είναι μεταδοτική. Τέλος, να τους εξηγήσετε ότι η επιστήμη προχωράει και ότι η γενετική πρόοδος μπορεί μια μέρα να λύσει την ιατρική αυτή πάθηση. Δεν έχει σημασία ποιος είναι απέναντί σας, ο καθένας μπορεί να είναι αντιμέτωπος με γενετικές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, η λευχαιμία, η σκλήρυνση κατά πλάκας, το Πάρκινσον και άλλες ασθένειες, που ίσως δεν γνωρίζετε. Όταν τα άτομα, που τους εξηγείτε τι είναι η λεύκη, κατανοήσουν ότι είναι μια κατάσταση ακριβώς όπως και κάθε άλλη κληρονομική ασθένεια, είναι πιθανό να μειωθεί ο φόβος τους.

4Το παιδί μου έχει λεύκη. Τι πρέπει να κάνω;

Τα παιδιά συνήθως αντιμετωπίζουν καλύτερα τη λεύκη, όταν οι γονείς τους είναι έτοιμοι να μιλήσουν για την ασθένεια όσο ανοιχτά και με ειλικρίνεια μπορούν. Να προσποιείστε ότι δεν έχετε παρατηρήσει κάτι τόσο προφανές επάνω στο παιδί σας μπορεί να κάνει το παιδί σας να διστάσει να σας μιλήσει για το συγκεκριμένο θέμα. Επειδή αυτό συχνά είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσουν οι γονείς, ιδίως όσον αφορά τα άλλα παιδιά, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τους δασκάλους για να έχετε άμεση ενημέρωση αν το παιδί σας το πειράζουν ή δέχεται κάποιο είδος εκφοβισμού. Στηρίζετε το παιδί σας και να το ενθαρρύνετε να ασχολείται με διάφορες δραστηριότητες και χόμπι. Να του εξηγήσετε ότι το να μοιάζει διαφορετικό από τα άλλα, αυτό δεν το καθιστά λιγότερο σημαντικό.

5Φοβάμαι ότι μπορεί να χάσω τη δουλειά μου λόγω της λεύκης μου. Τι πρέπει να κάνω;

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι πολίτες προστατεύονται από διακρίσεις στην εργασία τους με βάση ιατρικές παθήσεις. Αν αισθάνεστε ότι έχετε υποστεί διακρίσεις λόγω της λεύκης σας, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν δικηγόρο που ειδικεύεται στο εργατικό δίκαιο.

6Φοβάμαι ότι η λεύκη με κάνει να μη δείχνω ελκυστική στο σύζυγό μου. Τι πρέπει να κάνω;

Τα θέματα σχέσεων είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο σημαντικά κοινωνικά προβλήματα που προκύπτουν εξαιτίας της λεύκης. Τα άτομα με λεύκη ανησυχούν συχνά ότι δεν είναι πλέον ελκυστικά για τα σημαντικά άτομα στη ζωή τους, τους συντρόφους ή τους συζύγους τους. Αυτό που συμβαίνει κυρίως από την εμπειρία μας, είναι ότι οι σύντροφοι των ατόμων με λεύκη δεν ανησυχούν ιδιαίτερα και σπάνια λένε ότι τους ενοχλεί. Είναι απαραίτητο, τα άτομα με λεύκη να συζητούν για το πρόβλημά τους με το σύντροφο ή το σύζυγο και να εκφράζουν τις ανησυχίες και τους φόβους τους.

7Νιώθω αμήχανα σε μέρη όπως στην παραλία ή στις πισίνες. Τι μπορώ να κάνω;

Μην αποφεύγετε την παραλία ή την πισίνα μόνο και μόνο επειδή έχετε λεύκη. Μην αφήνετε τη λεύκη να παρεμβαίνει στις καθημερινές χαρές της ζωής σας. Από άποψη υγείας, μπορεί να έχει νόημα να πάτε για κολύμπι και στην παραλία το απόγευμα, όταν ο ήλιος δεν είναι δυνατός. Αν αυτό σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα, φορέστε κάποιο μακιγιάζ. Και αν οι άνθρωποι ρωτούν για την λεύκη σας, θα πρέπει να τους εξηγήσετε με ειλικρίνεια όπως αναφέραμε σε ανάλογη ερώτηση.


Χρήση καλλυντικών προϊόντων

1Είναι ασφαλές για κάποιον με λεύκη να χρησιμοποιεί βαφές μαλλιών ή λευκαντικά;

Αν έχετε λεύκη, θα πρέπει να αποφεύγετε τις βαφές μαλλιών και τα λευκαντικά. Χημικές ουσίες σε αυτά τα προϊόντα που ονομάζονται φαινόλες μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση ή την περαιτέρω εξάπλωση της λεύκης. Φυσικές χρωστικές ουσίες που δεν περιέχουν φαινόλες ή παράγωγα φαινόλης, είναι γενικά αποδεκτές ως ασφαλείς. Σε περίπτωση αμφιβολίας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο μας.

2Θα πρέπει να χρησιμοποιώ αντηλιακό;

Αν πρόκειται να εκτεθείτε στον ήλιο περισσότερο από λίγα λεπτά, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε αντηλιακό. Εκτός από την ανάγκη για προστασία του δέρματος από σοβαρό ηλιακό έγκαυμα, το αντηλιακό θα κρατήσει τις περιοχές που δεν έχουν λεύκη λιγότερο μαυρισμένες, βοηθώντας έτσι να αποφύγετε την έντονη αντίθεση με τις περιοχές του δέρματος που έχουν λεύκη. Ωστόσο, ο βαθμός έκθεσης στον ήλιο και η προστασία που θα πρέπει να εφαρμόσετε είναι θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν απαραίτητα με τον δερματολόγο μας καθώς συνδέονται άμεσα με την θεραπευτική αγωγή που θα σας προτείνει.

ΑΘΗΝΑ

Τ 210 72 42 600
Δ Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα - Παρασκευή:
09.00 - 21.00
Σάββατο:
10.00 - 16.00

ΜΑΡΟΥΣΙ

Τ 210 61 00 900
Δ Λεωφ. Κηφισίας 71

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα - Παρασκευή:
09.00 - 21.00
Σάββατο:
10.00 - 16.00

ΓΛΥΦΑΔΑ

Τ 210 96 06 600
Δ Λεωφ. Βουλιαγμένης 96

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα - Παρασκευή:
11.00 - 20.00